13,50 изкараха учениците в Добричко на малките матури
13,50 изкараха учениците в Добричко на малките матури / Дарик Добрич

13,50 е средният успех от изпита за външно оценяване по български език и литература при четвъртокласниците в училищата в Добричка област. Това съобщи за Дарик старши експертът от Регионалния инспекторат по образование Жоро Тошков. Максималният резултат, който може да се постигне, е 20,00 точки, добави той. 13,36 е средният успех от изпита по математика, 14,33 - по предмета "Човекът и обществото" и 15,03 - по "Човекът и природата".

Най-висок успех на всички тестове са показали учениците на СОУ "П.Р.Славейков" - Добрич. По БЕЛ те са постигнали 18,95 точки, следвани от възпитаниците на ОУ "Хан Аспарух" - с 18,53, и от Хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий" - с 18,18 точки. В дъното на класацията на този изпит са ОУ "Братя Миладинови" село Черна - със сбор от 9,00, ОУ "Н.Вапцаров" - Карапелит - 9,04 и ОУ "П.Хилендарски" - Безмер - 9,25.

По математика първенци са добричките училища СОУ "П.Р.Славейков" - с 19,44 точки, ОУ "Хан Аспарух" - със 17,81 и ОУ "Стефан Караджа" - с 16,92. С най-нисък успех са ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" село Ведрина - 9,30, ОУ "Йордан Йовков" - Спасово - 9,31 и Начално училище "Христо Ботев" - Септември - 10,25.

В класацията по "Човекът и обществото" водещи са отново СОУ "П.Р.Славейков", ОУ "Хан Аспарух" и Хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий", а най-зле представили се са училищата от селата Черна, Карапелит и Смолница.

На изпита по "Човекът и природата" началната тройка се променя с участието на ОУ "Йордан Йовков" от Каварна - на трето място. В дъното на таблицата са ОУ "Стефан Караджа" от Добрич и учениците от Белгун и Черна.

Резултатите от изпитите за четвъртокласниците тази година не се различават от тези от 2010-а, коментира още за Дарик Жоро Тошков. Очаква се успехът от държавния изпит за зрелостниците да стане ясен след 6 юни, казаха още от РИО.