130 години от именуването на Добрич
130 години от именуването на Добрич / dobrich.bg

На 19 февруари се отбелязват 130 години от официалното именуване на град Добрич. То е станало през 1882 г. с указ на княз Александър Батенберг.

Добрич е освободен като Хаджиоглу пазарджик от османско владичество на 27 януари 1878 г.. Преименуван е през 1882 г., по настояване на своите граждани - на името на българския владетел Добротица, който през ХІV век управлява Добруджанското деспотство.

Най-старите археологически останки на територията на град Добрич датират от епохата на античността. През ранното средновековие по тези земи съществува за кратко време неукрепено старобългарско селище. Сегашният град възниква през ХVІ век под името Хаджиоглу пазарджик. Легендата разказва, че Добрич е основан от богатия търговец Хаджиоглу. Според историческите извори градът е създаден от огузки род със същото име. В тях той е споменат като малко село с 14 домакинства. Само след четвърт век в документите селото присъства вече като град, а след още половин столетие и като център на обширна каза. Разположен на важен стратегически път, свързващ центъра на Османската империя с отвъддунавските земи, Добрич бързо се превръща в оживен земеделски и търговско-занаятчийски център, а през ХІХ в. се прочува и със своя ежегоден панаир, който привлича търговци от всички краища на империята.

През епохата на Новото време градът запазва значението си на административен, стопански и културен център на Южна Добруджа. Няколко десетилетия по време на социализма градът носи името на маршал Толбухин. От 19 септември 1990 г. с президентски указ е възстановено старото име - Добрич.