13 души от Добричка област сред  учредителите на новата партия ДОСТ
13 души от Добричка област сред учредителите на новата партия ДОСТ / БГНЕС

13 души от Добричка област участваха в учредяването на новата политическа формация на доскорошния лидер на ДПС Лютви Местан. Сред тях е бившият областен председател на ДПС и бивш общински съветник в Добрич Денис Номан, както и бившият зам.-кмет на община Добричка от ДПС Гюлхан Вейсел.

Двамата уточниха пред Дарик, че са се включили в Инициативния комитет за учредяване на партия ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност) по покана на бившия депутат от ДПС в Добрички избирателен район Ахмед Юсеин, който също напусна движението, за да се присъедини към партията на Местан. Във форума са участвали и много представители  на община Тервел, между които кметът на село Зърнево Гюлай Бекир.

В Добричка област има много голям интерес към новата партия, подчерта Денис Номан. Ежедневно получаваме запитвания от желаещи да се присъединят към формацията - бивши членове на ДПС и на НПСД, но и граждани, които досега не са членували в партия, коментира той. Според Гюлхан Вейсел това са хора, пълни с енергия, които с ентусиазъм искат да се включат в новата формация.

След като партията бъде регистрирана официално, двамата ще започнат обиколка на населените места в региона, като първа организационна стъпка за създаване на местна организация.

Изключиха четирима от ДПС, работели за друга партия

Те не скриха разочарованието си от ДПС. Денис Номан, който преди три години беше изключен от редовете на движението, отбеляза, че това е станало без да се спази нужната процедура. "Досега не съм членувал в друга партия. Опитах се много пъти да кажа, че нещата в добричката организация не вървят, но явно нямаше чуваемост", каза Номан.

Той отбеляза, че на местните избори през 2007 година ДПС е спечелило 13 325 гласа в региона, а на последните избори за партията са гласували 8 131, с 5 хиляди по-малко. „Тези хора са тук, но не са припознали кандидатите на ДПС, не припознават местното ръководство, не излизат да гласуват или гласуват за други партии. Тези хора имат нужда от алтернатива и ние сме готови да предоставим такава. Чрез партия ДОСТ решихме да реализираме нашите идеи и да помогнем на нашите хората по места”, заяви Денис Номан.

Напрежение в ДПС - Добрич преди общинската конференция

Гюлхан Вейсел подчерта, че е сред основоположниците на ДПС в региона, а през последните две-три години е била изолирана от активния партиен живот. Явно сме били неудобни за ръководството и затова не бяхме търсени и канени на партийни мероприятия, посочи тя. ДПС беше създадено с идеята да се бори за права и свободи, а сега виждаме подменяне на основните принципи и това не ме удовлетворява, каза още Вейсел.

„Питат ни защо започвате да критикувате, когато излезете от партията? Защото вътре в партията, ако решиш нещо по-различно от ръководството,  те изолират, спират да работят с теб”, допълни тя.

ДПС - Добрич твърдо зад Ахмед Доган, няма отлив на членове