седмокласници изпити
седмокласници изпити
1272 ученици се явиха на изпитите за Национално външно оценяване (НВО) в VII клас в Добричка област, съобщиха за Дарик от Регионалното управление на образованието. 52-ма от подалите предварителни заявления общо 1324 седмокласници в областта не са се явили в изпитните зали, уточниха от РУО – Добрич. 

В днешния понеделник седмокласниците положиха изпит по български език и литература, а на 19 юни предстои изпитът по математика. На 21 юни е тестът по чужд език, който е по желание, като заявления за него в Добричко са подали 77 ученици.

По вариант 1 писаха днес седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература.
Оценките от изпитите са балообразуващи и са вход за гимназиите и средните училища. Няма подадени сигнали за нарушения в изпитните зали по време на днешния изпит, съобщиха още от РУО - Добрич. 
  
След VII клас се провеждат и изпити за проверка на способностите за кандидатстване в профилирани училища по изкуства. По музика ще се явят 46 деца от Добричка област, а по рисуване – 66.
 
В Добричка област изпитите се провеждат в 55 училища, ангажирани в тях са 1 000 служебни лица като квестори и консултанти.
 
Резултатите от изпитите в седми клас се очаква да бъдат обявени до 27 юни, а до 3 юли ще се получава свидетелството за основно образование. От 3 до 5 юли ще се подават документите за участие на седмокласниците за класирането в гимназиите. От тази година ще има само електронно подаване на документите за кандидатстване. Родителите ще могат да подават електронно документите от личния си компютър - от дома или от офиса си, или в училищата гнезда. За професионалните гимназии ще трябва да се представи и медицинско свидетелство на седмокласника.

За първи път през тази година и оценяването на изпитните работи на седмокласниците ще е електронно, като работите ще се сканират, както на държавните зрелостни изпити в 12-и клас. Резултатите в седми клас не са с оценки, а с точки, като максималният брой точки и на двата изпита е 100, но според балообразуването може да има различни комбинации, с различни предмети, определени от педагогическите съвети на училищата. Максималният бал за кандидатстването след седми клас в гимназиите е 500 точки.
 
 Заради изпитите в седми клас 17 и 19 юни са неучебни дни за всички ученици в страната.