12-годишен извършил 16 кражби и грабеж за по-малко от месец
12-годишен извършил 16 кражби и грабеж за по-малко от месец / Дарик Добрич - архив

За по-малко от месец 12-годишен ученик от Добрич е извършил 16 кражби и един грабеж. Случаят е бил гледан в Детска педагогическа стая /ДПС/ и на момчето е наложена възпитателна мярка настаняване в интернат, съобщи Росица Добрева – председател на Местната комисия за борба с противообществените появи на малолетните и непълнолетните. Това е едно от общо 56 възпитателни дела, водени през тази година в ДПС. В последните четири години се наблюдава спад в детската престъпност, като броят на делата и на децата - извършители на противообществени прояви намаляват. Тази година в три случая са наложени най-тежките възпитателни мерки, потвърдени и от районния съд - настаняване във възпитателно училище – интернат.

През годината З деца са напуснали интернати след изтърпени наказания и продължават образованието си добрички училища, допълни Добрева. Броят на учениците от общината, настанени към момента във възпитателни училища, е 7. Тук също се наблюдава спад през последните години.

В последните месеци има нова тенденция в противообществените прояви на непълнолетните – управление на МПС без книжка. Добрева посочи, че преди имало рядко такива случаи, но през третото тримесечие са се гледали 5 такива дела. При едното от тях обяснението на родителя било следното:”Аз имам много коли и не мога да следя дали всички ключове са си на мястото”. За родителска безотговорност бащата получил мярка „предупреждение”.

През 2012 година са санкционирани 6 родители. Трима са с мярка „предупреждение”, един – с включване в психологически консултации, а двама, чиито деца са настанени в интернат, са глобени с по 200 лева за липса на родителски контрол.