11 диви прасета отстреляха ловците от Добрич
11 диви прасета отстреляха ловците от Добрич / DarikNews.bg, архив

 

Добричките ловци не могат да се похвалят с добра слука през настоящия ловен сезон. От октомври до сега са отстреляни едва 11 диви прасета, каза  председателят на УС на Сдружение „Ловно-рибарско дружество” – Добрич Илия Михайлов. В предишни сезони отстрелът е стигал около 30-35 животни.

В сдружението членуват 35 ловни дружинки с около 1200 авджии, от които 8 жени. Има трайна тенденция на запазване броя на ловците, сподели Михайлов. Ловното дружество стопанисва 119 хил. хектара ловна площ на територията на община Добричка.

Изключително важна е дисциплина по време на лов, подчерта Михайлов. Всяка дружина има трима или четирима ръководители, на които се издават специални удостоверения и те се заверяват ежегодно в сдружението. „Преди започване на излета се попълва разрешително за груповия лов с всички данни на ловците и всеки ловец се подписва. Прави се пълен инструктаж. Попълва се и декларация, с която се удостоверява, че ловджиите са запознати с условията за лова. Едно от правилата е, че се стреля само при ясно видима цел – дивеча, вписан за отстрел. Не се допуска никакъв алкохол, никакво напускане на позицията, на която е поставен ловецът. Всичко това се прави, за да се избегнат неприятни инциденти. През последните години в Добричко не е имало такива”, коментира Илия Михайлов. Имало е случаи, когато една дружина навлиза в територията на друга, но това Михайлов определи като неколегиално.

Започнало е сезонното подхранването и разселване на дивеча. От сдружението ще разнесат по дружините общо 40 тона груб фураж, 15 тона концентриран фураж и 2 тона сол.

Тази година бяха отбелязани 115 години от основаването на първото ловно дружество в Добрич. По време на ловния събор през м. септември в Кобаклъка се състояха състезания по ловна стрелба и бяха наградени изявени ловци. Подготвя се за издаване книга за историята на сдружението с акцент на дейността на дружините. Изданието ще има богат снимков материал, ще бъдат публикувани интервюта с изявени ловци, интересни случки и готварски рецепти. Автор на книгата е Николай Мирчев. Очаква се тя да излезе в средата на януари.

От няколко години сдружението организира и училище по риболов на язовира в с. Минково, припомни Илия Михайлов. В инициативата се включват около 50 деца до 14 години. След обучителен курс, на 1 юни се провежда състезание по риболов.