104 уникални находки разкриха археолози в крепостта Калиакра
104 уникални находки разкриха археолози в крепостта Калиакра / Дарик Добрич

104 ценни археологически находки, сред които оръжия, сребърни накити и култови предмети, са намерени в средновековната крепост "Калиакра" това лято. Открити са 25 монети от 11 царства и империи. Уникалните предмети са разкрити по време на разкопките от екипа археолози с ръководител доц. Бони Петрунова. На нарочна пресконференция в Каварна тя отчете свършената работа.

Тази година е било взето решение да се работи по т.н. църква №2, където разкопки са правени преди 30 години. Уникалният храм с дължина 18 м и ширина 5,50 м е възстановен и консервиран. Той е един от най-големите в Калиакра, имал е най-много помещения и е бил значимо култово място в структурата на града.

Църквата е действала от античността до късното средновековие. Посещавана е и от хора от по-далечни места, оставили в камъните знаци, че са били там на поклонение. Предполага се, че патрон на храма е била Света Богородица, която според константинополската църковна традиция е била закрилница на градовете-крепости.

104 уникални находки разкриха археолози в крепостта "Калиакра"
netinfo

Доказателство за величието на храма е разкритият до него некропол, в който са били погребвани заможни жители на Калиакра. Разкопките откриват 19 гроба. Най-интересен сред тях е на млада жена с детенце в скута.

Сред предметите най-ценна е златна монета - хиперион на императорите Андроник ІІ и Андроник ІІІ /1325 - 1334 год./ с изобразени Христос и Дева Мария. Това е последната златна монета, която Византийската империя сече за масова употреба.

Сред намерените ценни култови предмети е кръст - енколпион, който се е носел на врата, с куха вътрешност, където са се съхранявали свещени реликви.