Продължава кампанията за двигателна активност
Продължава кампанията за двигателна активност / netinfo
С решение на 55-та Световна здравна асамблея през 2002 г. датата 10 май се обявява за Световен ден, посветен на инициативата на Световната здравна организация „Движението – това е здраве”. Основната цел е да се популяризира ролята на физическата активност като важен фактор за подобряване на физическото и психическото здраве на населението.
Факт е, че физическата активност притежава изключително мощен оздравителен потенциал, който продължава обаче да бъде все още неизползван за голяма част от населението в съвременния свят. Редовната двигателна активност:

♦ Намалява индивидуалния риск от коронарно заболяване и мозъчен инсулт почти два пъти.
♦ Намалява повишеното артериално налягане.
♦ Подобрява коронарния баланс на организма и съдейства за намаляване на теглото чрез увеличаване на енергийните разходи, като по този начин предотвратява затлъстяването.
♦ Намалява риска и от развитие на захарен диабет тип 2.
♦ Намалява загубата на костно вещество, като по-този начин се постига профилактика на остеопорозата.
♦ Подобрява физическата кондиция, намалява стреса и умората.
♦ Повишава производителността на труда, като прави ежедневната работа по-лека и приятна.

Физическата активност и спортът са особено важни за децата и младежите, чийто организъм е в процес на растеж и развитие, на дооформяне пропорциите на тялото, на физическо и психическо съзряване. Чрез спорта децата придобиват нови, необходими за тях двигателни навици и умения, които се изграждат по време на тренировките. А колкото по-рано започнат, толкова по-лесно се овладяват.

При физически тренираните деца се повишава силата и концентрацията на вниманието и те се справят по-успешно с уроците в училище. Системните физически упражнения водят до придобиване на правилна телесна стойка и добър естетически вид, които са от голямо значение за самочувствието на младежите и девойките.
 
РЗИ-Добрич се включва в отбелязването на Световния ден за двигателната активност с провеждане на обучения в детските заведения и предоставяне на здравно-образователни материали в учебните заведения от област Добрич през целия месец май.