1.5 промила такса смет плащаме през 2009-та
1.5 промила такса смет плащаме през 2009-та / снимка: Валентина Добринчева

С 0.3 под предложената от кметския екип ще бъде таксата за битови отпадъци за 2009-та година. Това определиха общинските съветници на Добрич на своето редовно заседание. Вместо 1.8 промила върху данъчната оценка за жилищни и вилни имоти на граждани и жилищни имоти на предприятия, ще плащаме 1.5 промила. Запазва се ставката от 7 промила върху нежилищните имоти.

Увеличението на цената на таксата за населението с новата ставка от 1.5 промила ще бъде 25 процента. Ако бе запазена предложената от кметския екип цена от 1.8 промила, увеличението щеше да бъде 50 процента, казаха съветници.

Предложението бе изготвено след 15-минутна почивка на депутатите, в която от постоянната комисия по бюджет и финанси постигнаха съгласие с представители на БСП и Атака. Предложеното от комисията бе таксата да падне на 1.7 промила, което опозицията определи като „мижи да те лажем” и поиска по-ниска ставка.

Председателят на бюджетната комисия Ваня Донева посочи, че при събираемост на такса смет около 70 процента, общината рискува да се лиши с новата цена от около 200 000 лева приходи. Тя призова към по-висок контрол, за да се подобри събираемостта.

Зам.-кметът Иван Колев, който внесе докладната от името на отсъстващия кмет Детелина Николова, коментира, че няма как с новата такса да искаме градът да бъде чист.

Чуйте в прикачения файл Ваня Донева, Диян Дяков от БСП, Валентин Николов от Атака и отново Ваня Донева - след почивката.