1 500 лв. е средната заплата на лекарите в добричката болница
1 500 лв. е средната заплата на лекарите в добричката болница / netinfo

Средната брутна лекарска заплата в добричката болница е 1 500 лева, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ – Добрич д-р Мариян Ананиев. Специалистите по здравни грижи – сестри, акушерки и рехабилитатори получават средно по 730 лв. месечно. Данните са за 2011 година, а тази година болницата отчита лек до умерен растеж в заплащането на медицинския персонал, коментира д-р Ананиев.

„Болницата в Добрич е пример за добро управление и мениджмънт въпреки условията на икономическа криза. Тук се справят добре, инвестира се в нововъведения и в апаратура, и в ремонти на материалната база, така че и пациенти и лекари да се чувстват по-добре. Точно такива екипи следва да бъдат насърчавани, затова и Министерство на здравеопазването ще отпусне средства в размер на 60 хил.лв. за ремонтни дейности в отделението по акушерство и гинекология в добричката болница”, заяви в Добрич здравният министър Десислава Атанасова. Тя посети обновеното Трето вътрешно отделение и сектора по инвазивна кардиология към Първо вътрешно отделение в МБАЛ – Добрич.

Министър Атанасова обяви като „прекрасна” инициативата за възобновяване дейността в Добрич на филиала към Медицински университет – Варна. „В добричката болница има определени отделения, които са с отлична акедитационна оценка и са бази за обучение,т.е. има всички условия тук да бъдат обучавани медински сестри и акушерки” – заяви министърът.

Годишно през Трето вътрешно отделение преминават между 1 800 и 2 000 пациенти. Строително-ремонтните дейности за реновиране на отделението са в размер на 96 хил.лв, отчитат от болницата.

Новата дейност по инвазивна диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания се осъществява чрез публично частно партньорство между МБАЛ – Добрич и „СМДЛ – Кардиамед” ООД, като инвестицията от частното дружество е в размер на 980 хил.лв., от които 330 хил.лв. за строително-ремонтни дейности и  650 хил.лв. за новозакупена апаратура.

За цялата 2011 година добричката болница е инвестирала в закупуването на нова апаратура и оборудване 453 000 лева, от които 188 000 лева – субсидия от общините в Добричка област, 58 000 лева дарения и 207 000 лева собствени средства.