0,25 лева дивидент раздава Албена АД, предвиждат труден сезон
0,25 лева дивидент раздава Албена АД, предвиждат труден сезон / Дарик Добрич

По 0,25 лева дивидент на акция ще раздаде за 2011 г. "Албена" АД, реши Общото събрание на дружеството. Предложението бе направено от "Албена Холдинг" и бе одобрено с пълно мнозинство. Поради икономическата криза няма да се изплаща допълнително възнаграждение в размер на 1% от печалбата на членовете на Съвета на директорите.

Печалбата на "Албена" АД за миналата година е 8 614 986 лева. Изпълнителният директор Красимир Станев сподели пред медиите, че за тази година е поставен план от 9 млн.лева. В курорта очакват 2012-а да е най-лошата година в кризата, макар че са предвиждали финансовите резултати да тръгнат нагоре. Няма договори с туроператори и за 2013 г. все още, пазарът е несигурен.

Сезонът стартира трудно, записани са с 20% по-малко туристи. Ръст се очаква само при руснаците - с 15%. "Те спасяват икономиката ни", каза изпълнителният директор. Има и 15-20 00 редовни български клиенти. Цените в Албена това лято са с 5% по-високи и това е ход за генериране на по-голяма печалба, но се отразява негативно на потока. "Дали сме успели, ще може да се каже догодина по това време", коментира Станев.

В застой са и много от планираните реконструкции в Албена - на централния базар, на хотелите "Добруджа" и "Кардам", на боулинга. Планирано е и разширение от 4 на 12 метра на крайбрежната алея, както и нейното повдигане до 70 см. Тази година ще се направят със сигурност ремонти на хотел "Амелия" (бившият "Дружба") и на ресторантите "Рай" и "Елица", за които има предписание за обновяване от Областната дирекция по безопасност на храните. Ще бъдат вложени между 5 и 8 млн.лева.

Курортът предвижда през 2013 г. два хотела да бъдат извадени от системата "ол инклузив", съобщи още изпълнителният директор. Той призна, че с нея се похабява от 5 до 20% от храната, която би могло да се оползотворява по някакъв начин, но мнение за това следва да дадат научни работници. Наистина "ол инклузив" предлагането се разрасна твърде много и не е зле да бъде свито с 15%, смята Станев, но добавя, че не може да се премахне, защото е изискване на пазара и туристите.

Въпреки трудностите сме на пазара, търсени сме и не сме най-зле, посочи още Станев. Той смята, че догодина ще може да се каже, че Албена има най-хубавият плаж в България. Там също има нужда от подобрения обаче - подмяна на 1 000 чадъра, модернизиране на душовете, нови тоалетни и много още спортни атракции за сушата и във водата.