/ БГНЕС
Над 100 жители на четири села от община Средец, Бургаско, се събраха пред съдебната палата в морския град на протест срещу изграждането на фотоволтаични паркове.

Протестът бе организиран от сдружение в обществена полза "За чиста природа - село Дюлево". Общинският съвет в Средец е дал съгласие за изграждането на фотоволтаична централа в землищата на селата Дюлево, Светлина, Суходол и Орлинци с площ от 8 хил.дка.

БГНЕС

Общественото обсъждане е било обявено в последния момент и хората не са успели да присъстват. Прекалената близост на централата до населените места създава притеснения сред местното население.

БГНЕС

Опасенията им са, че изграждането на подобен соларен парк ще се отрази негативно върху природата, животните, водните водоеми и здравето на жителите на селата.

БГНЕС

Недоволстват и фермерите, и животновъдите, които се страхуват, че ще останат без пасища за изхранване на животните, защото фотоволтаичната централа ще бъде върху пасища. Ловците и пчеларите също са против.

БГНЕС

Междувременно областният управител Пламен Янев обжалва пред Административния съд в Бургас решението на Общинския съвет в Средец за реализация на инвестиционното намерение. Делото започва днес.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС