Желязко Христов: Вълна от стачки наесен
Желязко Христов: Вълна от стачки наесен / netinfo

“Най-вероятно правителството ще бъде изправено наесен не пред генерална стачка, а пред серия от стачки”. Това заяви в Бургас председателят на КНСБ Желязко Христов. Той прогнозира още, че се очаквала доста напрегната социална есен, но със справедливи аргументи.

Председателят на КНСБ заяви съвсем уверено, че вече и с новия ремонт на кабинета, ако не се промени изпълнението на Пакта за социално и икономическо развитие, и двата големи синдиката –КТ “Подкрепа” и КНСБ ще се оттеглят от него на улицата, без да се съобразяват, че предстоят избори. Преди това, до месец септември ще чакат сигнал за добрите намерения на кабинета.

Доктор Христов прогнозира, че лавината от стачки ще започне от работещите в горския сектор, където брутната работна заплата е 250 лева. Там вече се готвели за повсеместна обща стачка. Горските щели да бъдат последвани от миньорите, но шефът на КНСБ смята, че най-напред ще започнат обща стачка българските учители.

Синдикатът се обяви от Бургас и твърдо против пренасянето на разрешаването на трудовите спорове на най-високо ниво апелативни съдилища. Делата, стигнали до Върховния касационен съд, да бъдат задължително довършени, а където е започнало разглеждането на такива в апелативните съдилища, там да бъдат създадени специални секции по трудово законодателство.