Здравко Капона остава в ареста
Здравко Капона остава в ареста / netinfo

Лидерът на имотната мафия в Бургас Здравко Донев-Капона заедно с Иларион Иванов-Чакала остават за постоянно в ареста. С определение на окръжен съдия Даниел Марков на двамата е наложена постоянна мярка „задържане под стража”. Останалите членове на групата - Петър Петров-Толума и Николай Киров–Швейка, остават под домашен арест, а Боян Добрев, който в момента е в затвора е с мярка подписка.

Според мотивите на съдия Марков, въпреки началния стадий на досъдебното производство, може да се направи обоснован извод, че и петимата са участвали в организирана престъпна група, ръководена от Капона. Налице е и опасност Донев и Иванов да се укрият и да окажат натиск върху свидетели. Въпреки,  че са преки участници в групата, поради влошеното им здравословно състояние, Николай Киров и Петър Петров, са с мярка за неотклонение „домашен арест”, определи съдът. Определението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Бургас на 24 септември от 10 часа.

Според обвинението петимата са привлечени към наказателна отговорност за тежки умишлени престъпления извършени в Бургас с цел имотна облага. Разследващите твърдят, че заработеното от измамите с жилища е над 1 млн. лв.

Показания на явни и анонимни свидетели, доказателства от експертни заключения на саморъчно изработени от Капона документи, разпознаване по снимки и секретни материали го посочват като организатор на групата. Такива данни има и от разпитите на двама Швейка и Тулума, най- възрастните участници, който според полицията са печелили доверието на самотните жертви.

Графологични експертизи на подписи под фалшиви лични карти, очни ставки  и лични самопризнания на някои от задържаните са другите доказателства по делото.

Към настоящото досъдебно производство са обединени и пет други неприключили досъдебни производства, обясни прокурор Димо Маджаров.

Според адвокат Станко Кралев, защитник на Донев, Иванов и Добрев, позицията на прокуратурата е медийно насочена. Кралев твърди, че в обвинението не са посочени конкретни граждани пострадали от имотни измами, присъединяването на другите досъдебни производства е незаконосъбразно и в делото няма данни за организираната престъпна група действала от 2006 до 2007 година, както се посочва в обвинението.