Затвориха братовчеди заради трафик на жена
Затвориха братовчеди заради трафик на жена / netinfo

Ефективна присъда по обвинение в международен трафик на хора издаде днес Районният съд в Бургас за братовчедитете роми Веско и Богдан Щерионови. Това съобщи говорителят на съдебната институтция прокурор Евгени Узунов. Мъжете ще лежат съответно 6 и 10 години в затвора при първоначален срог режим и ще трябва да платят и глоба по 20 000 лв. Наказанието е за престъпление по чл. чл. 159 б, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 159а, ал. 3, вр. чл. 20, ал. 2 от НК - за външен трафик на бременна жена с цел продажба на детето й. Мъжете уговорили и превели през границата ромка, която трябвало да роди в Солун и след това да продаде бебето си. 
Издали й лична карта и платили пътя до Гърция. След като родила обаче жената се разколебала и обявила, че няма да изостави детето си.  
Върнала се в България и разказала случая на прокуратурата. Първоначалната разработка по досъдебното произвоство  е на Сектор Гранична полиция в Бургас . Разследването е проведено от прокурор при БРП със съдействието на полицейските органи на граничния сектор. Братовчедите Щерионови са задържани и днес съдът ги призна за виновни. Наказанието може да бъде обжалвано на втора инстанция.