Затваряйте, заключвайте, че...лошо
Затваряйте, заключвайте, че...лошо / снимка: sxc.hu

От Областна дирекция на полицията разпратиха до бургаските медии тезисен материал как да опазим своя апартамент или къща от обир. Прочетете по-долу синтезираните съвети на полицаите и им обърнете сериозно внимание:

Ако живеете в къща или вила: поставете солидна врата, пуснете алармена система и поставете високо над входната врата мощна лампа с рефлектор. Когато занимавате някъде за празниците, не съобщавайте за това на много хора и оставете, през спуснати завеси, една-две запалени лампи в къщата.

Ако живеете в апартамент: монтирайте на входната врата широкоъгълна шпионка постоянно я използвайте, сменете патрона на бравата с такъв, който не се подава навън. Уговорете си сигнал за позвъняване с членовете на семейството.

На непознат отваряйте винаги с предпазна верига или не отговаряйте изобщо. Ако чуете шум от разбиване, но не видите нищо през шпионката, позвънете веднага в полицията. Обикновено при взлом, крадците облепят с дъвки или тиксо шпионките на всички врати на етажа.

Ако, все пак, оставите дома си празен през празниците, помолете пощальонът да не ви носи всеки ден вестник, а да го съхранява. Поставете домашен таймер, който да пали периодично лампите. Замаскирайте тръгването си на почивка.

Ако откриете у дома си нощен крадец, знайте, че той се намире в силен стрес и е готов да реагире агресивно. Не се карайте с него, постарайте се да запомните как изглежда, при първа възможност избягайте навън или се обадете на съсед или в полицията.