„Защото свободата има право …“
„Защото свободата има право …“ / Веселин Максимов

„Защото свободата има право да обновява и да възвестява“ е заглавието на мултимедийния музикално–поетичен спектакъл, с който Бургас ще отбележи 136 – та годишнината от освобождението си от турско робство. Сценарист е писателят Георги Райков, участват актьорът Пламен Каров и музикантите Маргарита Кожухарова – флейта, Христо Кожухаров – кларинет и Благовеста Рядкова – пиано.

Спектакълът е с вход свободен, на 6 февруари, от 18.30 часа в зала „Петя Дубарова“ в Казиното. Честванията ще започнат с издигане на националния флаг пред Община Бургас, в 10.30 часа. В 11 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на полковник Лермонтов, на номер 15 на едноименната улица в центъра на града, след това – на паметника на Руския лазарет, в Морската градина.

Заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България ще бъде отслужена от бургаското духовенство в 11 часа пред монумента зад Съдебната палата. В 11.30 в Историческия музей ще бъде изнесена публична лекция на тема „Освобождението на Бургас и градоустройственото му развитие до края на XIX век“.