Защо уби детето ми?
Защо уби детето ми? / Дарик Бургас
Защо уби детето ми?
49883
Защо уби детето ми?
Защо уби детето ми?
  • Защо уби детето ми?
  • Защо уби детето ми?

"Ако я срещна очи в очи, ще я питам "Защо уби детето ми?" Така Мария Димитрова, майка на убитата на 17 юни миналата година, на пешеходна пътека в Бургас Валентина Димитрова, коментира началото на съдебното заседание по съкратената процедура, което продължи около час и половина. Държавното обвинение поиска за обвиняемата Надя Иванова две години присъда в затворническо общежитие от отворен тип и година условно, както и пет години лишаване от право на правоуправление.

Росен Кожухаров и Живко Нейчев, адвокати на Мария и Валентин Димитрови, родители на прегазеното дете, поискаха максималния срок, предвиден в Закона – шест години ефективна присъда (поради съгласието за бърз процес намален с 1/3) и пет години лишаване от шофьорска книжка. Те подчертаха, че присъдата трябва да бъде въздействаща и за обществото и това да бъде начало на промяната за прилагане на закона.

Петър Маринчев, защитник на Надя Иванова обяви като смекчаващи вината обстоятелства това, че тя е с висше образование, работи и сама отглежда 13- годишния си син. Неговата колежка Мима Кънева се усъмни, че желанието на адвокат Кожухаров за максимална присъда е желание за мъст, заради неуспялата му преди години защита по делото „Ставийски”.

Подсъдимата заяви, че съжалява и цял живот ще живее с чувството за вина. Тя обяви от банката „Човек трябва да няма сърце, за да може да спи нощем, след като е извършил нещо такова. Съзнавам каква огромна мъка причиних на родителите на детето”. След няколко минути Надя Иванова почти припадна и се наложи да бъде успокоявана. Делото прекъсна за малко.

Другият адвокат на родителите, Живко Нейчев заостри вниманието на съда, че за да избегне фаталният удар Иванова е трябвало да отклони своето „Ауди А3”, движещо се с над 60 километра в час, с 20 сантиметра, за което са били нужни 13 метра. Видимостта в момента на катастрофата е била 23 метра, при ясно и сухо време, което подчертава нейната вина.

Тя беше доведена и отведена от съда при невиждани мерки за сигурност, като съдебната охрана напълно отказа всякакъв достъп до нея. На въпрос на репортери защо са необходими такива мерки за сигурност, началникът на охраната Иванов отговори, че е постъпила специална молба от защитата на обвиняемата, но не уточни какви са били мотивите за това.

Съдия Петя Петрова ще прочете присъдата в 14.30 часа

Звуков файл 1: Мария Димитрова, майка на убитото дете Валя Димитрова

Звуков файл 2: Адвокат Мима Кънева, един от защитниците на Надя Иванова