Зартов под стража за постоянно
Зартов под стража за постоянно / netinfo

Най-тежката мярка “задържане под стража” наложи Бургаският окръжен съд на бизнесмена и политик Ивайло Зартов, обвинен в длъжностно присвояване на 2 328 457 евро. За това престъпление по чл. 203 ал.1 законът предвижа от 10 до 20 години затвор и конфискация на имуществото.

Досъдебното производство е образувано по жалба на руската фирма „Инглиш вилидж”, която претендира, че посочената сума е изхарчена неправомерно от нейните сметки. Прокуратурата е установила, че след направените съдебно –счетоводна експериза и други следствени действия има движение по валутните сметки на фирмата, чиито управител до миналата година беше Ивайло Зартов, както и нареждания извършвани лично от него без основания и в личен интерес. Това бе и аргумента за исканата мярка за неотклонение. Според държавното обвинение съществува реална опасност той да се укрие и да извърши друго престъпление. Прокуратурата има данни за 6-месечна условна присъда на задържания, постановена от съд в Чехия за криминално престъпление. Установено е, че бизнесменът не живее на посочения адрес в с.Димчево, преместил се е София без да уведоми разследващите органи, което също е предпоставка за изменение на мярката. До момента Зартов е бил на свобода под парична гаранция.

Пред съда бившият зам.-председател на "Движение за социален хуманизъм" и настоящ зам.-председател на партия "Българска Социалдемокрация" се оплака, че гледа пет деца от които две непълнолетни. 

„Жена ми замина за Москва, тя не можа да издържи на клеветите, разбиха ми семейството” –каза Ивайло Зартов и допълни, че никого не бил ощететил и няма интерес да протака делото. Съдът намери, че се налице предпоставките за вземане на най-тежката мярка и остави Зартов за постоянно в ареста. В случай на обжалване делото ще се гледа на 6 юли от 14 ч в Апелативния съд.