Зареждайте се от соларните дървета
Зареждайте се от соларните дървета / Пресцентър
Зареждайте се от соларните дървета
84294
Зареждайте се от соларните дървета
  • Зареждайте се от соларните дървета

Бургазлии вече могат да зареждат своите електронни мобилни устройства или инвалидни колички от соларните дървета на площад „Тройката", които вече работят. Нужно е само да носите със себе си USB кабел, за включване в „растенията". Под тях има удобна пейка за сядане.

Идеята е на архитект Емил Бурулянов. Футуристичният им дизайн няма аналог до момента, те са изрязани на 3D скулптуриращ робот, разясни за Дарик инженер Мирослав Димитров от фирмата, поставила соларните панели и изработила захранването, връзките и цялостното функциониране.

През деня соларните дървета преобразуват слънчевата енергия, получена от фотоволтаичните панели. Част от нея ще се използва директно за зареждане на свързаните устройства към този момент, а останалата ще бъде съхранявана в акумулаторния блок.

Така има възможност за едновременно зареждане на две инвалидни колички и до 14 мобилни устройства. Пиковата мощност на соларната инсталация е 1800 вата, а неизползваната енергия ще се съхрани в акумулаторен блок с капацитет 4,8 киловатчаса.

Чуйте повече от инженер Димитров, в звуковия файл