Започва нов процес срещу Ивайло Зартов
Започва нов процес срещу Ивайло Зартов / netinfo

В Окръжния съд в Бургас започва нов процес срещу бизнесмена Ивайло Зартов, обвинен за присвояване и разпиляване на общо 3.6 млн лв. от дружеството "Инглиш вилидж". Първото заседание е насрочено за 12 октомври от 10 ч. при нов съдебен състав. За престъплението бившият зам.председател на партията "Движение за социален хуманизъм" и бивш заместник в партията на Александър Томов получи през март 13 години затвор. Апелативниите магистрати от Бургас обаче отмениха присъдата и върнаха делото за ново разглеждане поради процесуални нарушения.


Ивайло Зартов ще отговаря за длъжностно присвояване в особено големи размери и за безстопанственост. Като управител на българо -английското дружество "Инглиш вилидж" той е присвоил крупната сума от общо 3 110 036,80 лв. за периода от ноември 2004 г. до октомври 2007 г. Останалото имущество на фирмата в размер на 462 698,87 лв. бившият кандидат депутат и кандидат общински съветник е разпилял за времето от 2005 г.-2008 г. и то условията на продължавано престъпление.


Главната задача на Зартов като управител на дружеството е била изграждането на ваканционно ВИП селище със сто къщи край бургаското село Димчево. Амбициозната и шумно рекламирана инвестиция се провали слез като стана ясно, че на мястото има вдигнати само 9 постройки. Зам.-политическия лидер бе арестуван през юни 2009 г.непосредствено след евровота в който участва.

Фирмата "Инглиш вилидж" ООД е регистрирана в БОС през 2004 г. Освен управленски функции тогава Ивайло Зартов има и 10% собственост в дружеството. Парите са били на руския холдинг "Оскорд", зад който стои депутатът от руската Дума Генадий Гудков. Ивайло Зартов е съдружник със съпругата на депутата Мария.
След старта на новия процес отново ще се наложи руското семейство да дава показания за преведените средства по сметката на дружеството за изграждане на луксозния комплекс.

От момента на задържането си Ивайло Зартов защитава тезата, че е невинен и определя процесът срещу него като поръчков. "Не съм виновен, работил съм съвестно за дружеството и това може да се докаже, ако се направи оценка на активите му"-бяха последните думи на Зартов пред съда през март. В момента той е под домашен арест в къщата си в село Димчево.