Започнаха проверки в чейндж-бюрата
Започнаха проверки в чейндж-бюрата / Дарик Бургас

Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас започна проверки на обменни бюра и финансови къщи, които извършват обмяна на валута. Те са част от засиления контрол на НАП по спазване на данъчно-осигурителното законодателство, по време на активния летен туристически сеон.

До момента няма засечени бюра, които да извършват дейност с различен от 5 % марж. От агенцията напомнят, че за всяка сделка по обмяна на валута трябва да се издава документ. Сигнали за нарушения при обмяната на валута могат да се подават на цената на градски разговор на телефон 0700 18 700 или чрез електронна поща infocenter@nra.bg .

Извършвате ли сделка с валута най-важното е преди подписването да се уверите, че сумата, която ще получите отговаря на това, което предварително е договорено. Ако сумата на бордерото е различна, сделката може да бъде развалена и парите да бъдат върнати, дори ако вече са предадени.

Сделката обаче не може да бъде разтрогната, ако подписът е положен. В тази ситуация дори и да бъде подаден сигнал, намесата на приходното ведомство не може да доведе до анулиране на обмяната.