Започна седемнадесетият пленер Звук и цвят
Започна седемнадесетият пленер Звук и цвят / dariknews.bg
Атанас Атанасов, Атанас Гаджев, Валентин Стефанов, Георги Миленов, Гергана Николова, Емануела Ковач, Иво Бистрички, Камен Старчев, Маргарита Янчева, Наталия Абаева, Нина Ковачева, Павел Целовски, Румен Атанасов, Светозар Бенчев, Стефан Чожков и Чавдар Гюзелев - това са художниците, които участват в тазгодишното издание на пленера „Звук и цвят“. По традиция той се провежда в началото на есента. За втора поредна година събитието събира заедно в хотелски комплекс „Магнолиите“ Приморско клуб именити български автори.

Колекцията от пленерите на Дарик наброява над 300 картини, сътворени от повече от 120 художници. Резултатът е една от най-богатите частни сбирки на съвременното българско изобразително изкуство. Тази колекция стана самостоятелен културен феномен, генериращ нови  творби.
 
Пленерът на Дарик е единственото събитие, инициирано от частна медия в България, което не само има принос за раждането на нови художествени произведения,  но и работи последователно за развиване и формиране на публичния интерес към модерното визуално изкуство.
 
Експозиции от 16-те пленера досега са гостували в Дом „Витгенщайн“ във Виена, в галериите за съвременно изкуство в сръбските градове Ниш и Цариброд, в Българските културни институти в Прага, Братислава и Лондон, както и в големите градове на България.
 
Финалът на 17-то издание на „Звук и цвят“ ще бъде обща изложба на 22 септември с творбите на авторите в най-новата галерия на Бургас, „Магазия 1“, която се намира на Морска гара.