/ iStock/Getty Images
Започна изграждането на покрита лодкостоянка в акваторията западно от Рибарското селище край Бургас. Съоръжението ще е и място за укритие на риболовни кораби. То ще обслужва дейностите по непромишлен риболов. Това съобщиха от пресслужбата на община Бургас. В момента там се работи по насипа около хелинга и площадката му, и се извършва затрупване на дъното. Покритата лодкостоянка ще е в помощ на рибарите.

Рибарското селище през годините се е утвърдило като самобитно място, където се практикува традиционният за региона риболов. Мястото за изграждането на лодкостоянката е избрано така, че да има добър и лесен достъп до него.

Съоръжението ще е разположено на дълбочина от 1,78 метра, като включва ограден вълнолом с обща дължина от почти 200 метра. Вълноломът ще защитава акваторията на лодкостоянката от север, северозапад и запад.

Предвижда се и изграждането на площадка с рампа за спускане и прибиране на лодките, подходен канал, ограда на територията на лодкостоянката, която да осигури контролиран достъп. Ще има и контролно-пропускателен пункт.
БТА