Започна „Бриз 2016”
Започна „Бриз 2016” / Веселин Максимов

Днес започна национално военноморско учение „Бриз 2016" отворено за участие на сили от страни членки на НАТО. До 17 юли то ще продължи в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони, които са обявени своевременно.

„Бриз 2016" е насочено към усъвършенстване на нивото на личния състав по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението.

В учението ще участват над 25 бойни и спомагателни кораби и катери и над 1700 души личен състав от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция, Испания, както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Ще се включат и два хеликоптера, самолет от патрулната авиация на САЩ, два български самолета, представители на сухопътни войски и 19 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации.

Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Бургас.