Започна „Бриз` 2014”
Започна „Бриз` 2014” / Веселин Максимов

Започна учението на Военноморските сили „Бриз` 2014”. Българските кораби са повече от 15, хеликоптерите са два, ще участват и два самолета от Военнодъздушните сили, а личният състав на учението е над 1000 души плюс сухопътен взвод. Турция влиза в него с подводница, два катера и самолет, Гърция с катер, Румъния – с фрегата и миночистач, Италия – с фрегата и минен ловец, Англия – с минен ловец. По-късно ще се включат американски ракетен крайцер и самолет от патрулната им авиация.

Командир на учението е контраадмирал Димитър Денев, а началник-щаб – капитан I ранг Коста Андреев. В различните сериали ще участват Гранична полиция, противопожарната служба, Морска администрация, болници, Областна управа, Община, Болнична база за активно лечение – Варна, Спешния център, Българския червен кръст и много други институции. Целта е подобряване оперативната съвместимост на ВМС с останалите участници.

Най-внимателно ще бъдат отработвани борба с пожар и нефтен разлив след терористичен атентат, атака на подводница с подводни бомби, избягване на въздушни удари, а за пръв път ще бъде разиграно изтегляне на жив човек от водата на борда на хеликоптер. Тази година кризисният  сценарий е на измисления остров Вити Леву, на 70 мили от българския бряг, откъдето на сигурно място ще бъдат транспортирани голям брой бедстващи хора.

„Бриз` 2014” ще продължи до 13 юли.