Задочна присъда за Пламен Дишков-Кела
Задочна присъда за Пламен Дишков-Кела / netinfo

20 години лишаване от свобода  постанови състав на АС Бургас  за бившия "сикаджия" Пламен Дишков-Кела. Днес той беше признат за виновен като поръчител на убийството на бизнесмена Димитър Стаматов -Мастара. Магистратите потвърдиха 20 годишната присъда на извършителя на убийството Бойко Стоянов и осъдиха Тодор Неделчев – Недюкато съучастник на 16 години затвор. И трите присъди са с първоначален строг режим на изпълнение. Дишков, Стоянов и Неделчев трябва за заплатят общо 155 хиляди лева кръвнина на роднините на убития.

Димитър Стаматов -Мастара–собственик на месарската фирма”Дани 87”, смятан за един от приближените на несебърския бос Димитър Желязков-Очите бе убит с един изстрел на 19 ноември 2002 година на излизане от офиса си на ул „Стефан Стамболов”. Седмица по-късно за покушението бяха обвинени трима Бойко Стоянов като директен извършител, Пламен Дишков- Кела като поръчител и Тодор Неделчев –Недьо като помагач. Пламен Дишков напусна България дни след убийството на Мастара.

През 2004 година Окръжния съд оневини Недьо и Кела, а по–късно Апелативния съд потвърди това, заедно с 20- годишната присъда на Бойко Стоянов. Прокуратурата обаче, внесе протест във Върховния съд и поиска да бъде отменена оправдателната присъда на Дишков и Неделчев и да бъде наложен доживотен затвор за Бойко Стоянов.

На 17 март 2006 върховните магистрати върнаха делото обратно в Бургас за ново разглеждане на втора инстанция.Днешната присъда може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред ВКС.