/ "Възвишение"
Виктор Божинов за
95113
Виктор Божинов за
  • Виктор Божинов за
Ако сте почитател на киното, задължително е на видите най-новия български филм „Възвишение“, по едноименния роман на Милен Русков. Достойнствата на лентата са много, а на първо място (не и по значение) е придържането към уникалния език на автора – старомоден, от 19 век, диалектен, със задължителните от истинския живот попържни (които никак не го правят циничен).

Режисьорът Виктор Божинов („Под прикритие“, „Стъклен дом“, „Столичани в повече“, „Мисия Лондон“, „Кантора Митрани“) e превъзмогнал проблем в родното кино от десетилетия – всички разговори между героите се чуват чудесно и не е нужно да напрягате слух, за да разберете какво става на екрана, а по време на баталните сцени и когато се чува музика, да подскачате стреснати.

Артистите не декламират, за разлика от почти всички филми, създадени у нас през последните двадесетина години. Кастингът е прекрасен и целият екип дава всичко от своя талант, за да останете очаровани през всичките 150 минути. Безспорно попадение е младият и неособено известен Стоян Дойчев, в ролята на Асенчо, но поздравления заслужават всички негови колеги, създали истински и пълнокръвни образи.

Снимането е пестеливо и с перфектно взиране в детайлите, Виктор Божинов сподели, че е решил така, за да бъде визията в тон с историческото време, за което разказва произведението (1872 година, след обирa на Орханийската хазна в прохода Арабаконак). Звуковите ефекти са точно на място, а всеки момент, предизвикал съмнение по време на заснемането, е бил преозвучен в студио.

„Възвишение“ е на голям екран от 10 ноември. Чуйте интервюто с режисьора Виктор Божинов в звуковия файл.

(използвани са въпроси и на колегата Петър Генчев от POWER FM)