Все повече и по - малки деца опитват дрога
Все повече и по - малки деца опитват дрога / sxc.hu
Все повече и по - малки деца опитват дрога
39775
Все повече и по - малки деца опитват дрога
  • Все повече и по - малки деца опитват дрога

Все повече деца, опитват дрога. Има дори такива, които не са посягали към цигарите, но бързат да опитат от т. нар. дизайнерски дроги. Това каза за Дарик Славейка Николова, секретар на общински съвет по наркотични вещества.


От днес до 25 март в Бургас се провежда обучение за повишаване превенцията срещу употребата на наркотични вещества сред непълнолетни и малолетни. Организатор е Общинския съвет по наркотично вещества и Превантивно- информационния център в града ни.


Възрастовата граница намалява, това е тревожната тенденция сред бургаските деца, сподели Николова. Ученици от 8 клас вече опитват дрога. По - важната превенция е тази в семейството, тръгвайки от него и продължавайки в училище нашите деца ще бъдат в много по - голяма степен информирани, какви са страничните действия от употребата на наркотични вещества, каза още специалиста.


В обучението участват педагогически съветници, здравни специалисти, представители от местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и от детска педагогическа стая. Поканени са и представители на общините Айтос, Созопол, Несебър.Специалистите ще бъдат обучавани главно за работа със скрининг инструменти т.е. ранното откриване на деца, експериментиращи и употребяващи психоактивни вещества.


Обучението е по проект на Националния център на наркомании " Слушай детето. Оказване на помощ и услуги за деца и младежи, експериментиращи и употребяващи психоактивни вещества", финансиран от Европейската банка.

чуйте още за обучението от Славейка Николова, секретар на Общински съвет по наркотични вещуства, в звуковия файл