Връщат за разглеждане процеса срещу Кела за убийството на Мастара
Връщат за разглеждане процеса срещу Кела за убийството на Мастара / netinfo

Процесът срещу Пламен Дишков-Кела, за убийството на Димитър Стаматов-Мастара, все пак ще тръгне в Бургаския окръжен съд.
Апелативен съд Бургас установи, че е недопустимо писменото становище на наблюдаващите прокурори по наказателното дело срещу влязло в сила отменително определение от 13 януари, по описа на БАС.
С цитираното определение въззивният съд намери, че не са допуснати от органите на досъдебното производство твърдените процесуални нарушения на правилата за предявяване на разследването и няма основания по описа на Окръжен съд Бургас да бъде прекратено.
Разпореждането е да се върне на Окръжна прокуратура писменото становище на наблюдаващите наказателното дело прокурори. Разпореждането е окончателно.
Въззивният съд ще изпрати материалите по делото на Окръжен съд Бургас за насрочване и разглеждане по същество.

Припомняме, че 20-гоидшната задочна присъда на Диков беше отменена от ВКС през 2011 и той получи правото на нов процес. Отменена беше и присъдата на Тодор неделчев - Недю.

Димитър Стаматов-Мастара бе убит с един изстрел от снайпер на 21 ноември 2002 г. Прекият извършител - Бойко Стоянов, е с влязла в сила 20-годишна присъда, която изтърпява вече 13-та година.