/ Веселин Максимов
Изяж ме жив
95185
Изяж ме жив
  • Изяж ме жив
Има такава песен на Джудас Прийст, оригиналното заглавие е „Eat Me Alive“. Тя е класически хевиметъл химн, но малцина се вслушват в нейните думи. „Увит около мен като втора кожа, държиш моето тяло. И когато екстазът започне, изяж ме жив“. Сексуалната ориентация на вокала на легендите Роб Халфорд отдавна е ясна на всички, но се чудя как нашенските ултраси-вегани, които през последните седмици хептен истерясаха, не са се сетили да размахат готиното парче пред очите на месоядните. За да им разяснят какви боклуци са и как унищожават Божията промисъл. Житейската идея  на природата. Измислила човеците да ядат месо със зеленчуци, защото им трябват и протеини, и мазнини и въглехидрати, и белтъчини.

Всъщност, какво ще слага в устата си е неоспоримо личен избор на всеки жител на територията, наречена „Република България“. Познавам дама-заклет веган от вече няколко години, светла личност и човек с прекрасно чувство за хумор. Тя никога няма да постави в интернет злобен пост срещу „ядящите мърша“ и през ум няма да й мине да се опне гола в тарелка, за да я пръскат с изкуствена кръв и да имитират, че я режат с бутафорни ножове. За разлика от съратниците си по кулинарна вяра от центъра на столицата, дето опищяха орталъка, развявайки пред очите ни, че това било част от световен протест. Сякаш това го прави по-малко нелеп и грозен.

Демонстрациите на агресивните вегани зачестиха, но не хванаха дикиш, защото месоядните българи са много повече от тях, слава Богу. И гледат на безумните истерии повече с насмешка, отколкото с неприязън. Но се питам, ако някой от нас, обикновените консуматори, реши да отговори със същата сила и хъс, дали фанатизираните защитници на анти-свинското, анти-говеждото, овчето, пилешкото, рибното и каквото още се сетите, няма да свият знамената?

Идея 1: Тридесет души, потресени от кървавите гледки на вегани, дъвчещи животинско месо от магазина или поливащи се с червена боя, подават едновременно съдебни искове, че видяното им е навредило психически и искат по няколко хиляди лева обезщетение за това.

Идея 2: От Българския пчеларски съюз подават искова молба за 500 000 (може и повече) лева срещу Никола Донев, обявил, че тяхното дело е „изнасилване на пчеличките да дават мед, те го правят за себе си, а хората им го крадат“. Умел адвокат убеждава съда, че това е обида и „модерно мислещият млад човек“ почва тежка работа, за да изплати присъденото. Тогава, освен, че няма да има време, няма хич да му хрумне за манифестации с нацапано с кръв лице. А ако си вади хляба на село, ще осъзнае с пълна сила, че коня или вола, за които твърди, че са тормозени  от хората, ще му влязат чудесно в услуга, тъй като в противен случай той сам трябва да влачи и мъкне разни неща. И няма да успее без тях.

Идея 3: Всички журналисти се уговарят и никога повече не стъпват на извратените шоута на горепосочения и неговите другари. Никъде за тях не се появява нито ред, нито звук, нито пиксел. И те отичат в канала завинаги. Най-много някой гражданин да се оплаче на полицията, че плашат детето му и да ги арестуват.

Истеричните вегани, обаче, никак не обичат въпроса защо ядат растения, тъй като има теория, че те също имат чувства, памет и усещания. И когато ги режат на салата, пищят от ужасна болка. А те вършат ужасно зверство.

Войнствени вегани. Изяж ме жив!