Внимание! Жълтеница!
Внимание! Жълтеница! / Дарик Бургас

Деветнадесет души са се разболели от вирусен хепатит А през изминалата седмица, сочи бюлетинът за дейността на Регионална здравна инспекция Бургас. Затова оттам дават няколко разяснения и указания, които ще ви помогнат да се предпазите от заразяване.

Най-лесно се разболяват децата и юношите. Инкубационният период е от 14 до 50 дни. Симптомите са: отпадналост, лесна уморяемост, сънливост, гадене, болки в дясното подребрие, температура до 38 ºС, промяна в настроението, раздразнителност. Появява се пожълтяване на склерите на очите, лигавиците и кожата.

Вирусът се отделя с фекалиите, урината и слюнката на болният, а замърсените ръце са най-важният фактор при предаването на вирусен хепатит А. Той се предава лесно и със замърсени хранителни продукти, съдове за хранене – чинии, лъжици, чаши и други.

Най-важно е да миете ръцете си редовно. Освен това, спазвайте добра лична хигиена, дезинфектирайте приборите си за хранене и ако имате желание, се ваксинирайте. Ваксинацията не е задължителна, тя може да се купи от аптеките и да ви бъде поставена от личния лекар.