ВМРО срещу EVN
ВМРО срещу EVN / dariknews.bg

Остро реагираха от бургаската организация на ВМРО – Българско национално движение на идеята на електропреносната компания EVN за увеличение на тока с между 7 и 9%. В неделя пред сградата на дружеството в Пловдив ВМРО организира протест, в който ще участват и представители на „войводите” от нашия град. Те разпространиха декларация до медиите, вижте по-долу пълния  текст, без никакваредакторска намеса:

„EVN България отново настоява за увеличение на цената на тока, и то с между 7% и 9%. Това стана ясно от съобщение на електроразпределителното дружество. Ценовото предложение за новия отчетен период ще бъде внесено в края на февруари в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. Мотивите за това са „несъответствията, причинени от ценовите решения през 2013 година, които се случиха почти изцяло за сметка на електроразпределителните дружества и крайни снабдители.“

Ние считаме това за недопустимо! Вместо тази цена да бъде намалена, каквито са желанията и очакванията на българския народ, сега се иска ново увеличаване! Свръхвисоките, за джоба на българина, сметки за ел. енергия изкараха точно преди година хиляди недоволни на протест. При това протести, каквито много отдавна не бяхме виждали. Протести, които дори доведоха до падането на правителството.

И въпреки големите обещания на следващите управляващи, високите цени на тока не бяха намалени. Или по-точно имаше символично намаление с 1%, което беше пълна подигравка. Какво се промени оттогава, че EVN да има основания да иска увеличение на цената? Качеството на подаваната енергия ли се подобри, цените на горивата ли поскъпнаха или са увеличили заплатите на персонала? Нищо такова не се е случило!

Ние продължаваме да плащаме изключително висока цена, в сравнение със заплатите, които получаваме. Никъде в Европа, месечната сметка за ток не достига до 30-40 и дори до 50% от средната работна заплата за страната. А същевременно се оказва, че някои цигански квартали не са си плащали сметките от години и въпреки това, подаването на електричество към тях не е прекратено. Това дава основателна причина да смятаме, че компенсирането на тези загуби пада върху нас, лоялните платци.

Ето защо, ние категорично се обявяваме против каквото и да било повишаване на цената на тока. По този повод, ВМРО ще организира протест пред централата на ЕVN в Пловдив в неделя от 10.00 ч., в който ще участват и представители на бургаската структура.”