„Виделей” ви кани на богомилски събор
„Виделей” ви кани на богомилски събор / videlei.com

Фондация „Виделей”, създадена в Бургас, кани всички имащи интерес на честване на създаването на богомилското учение, на 11, 12 и 13 април, в местността „Омуртагов мост” край Велики Преслав. Няма платен вход, събирането е достъпно за всички.

 

От фондацията разказват следната история: В далечната 980г., на 12-ти и 13-ти април, от Сирия идват двама мъдреци, единият от които е Вотан - създателят на вотаниката, наричана ботаника в наши дни. Двамата предават секретите за създаване на богомилството на Боян Мага - един от синовете на цар Симеон Велики.

 

В България поп Богомил (Боян Мага) разпространява учението и то се разраства до огромни размери в цяла Европа, където е познато под имената: катари, албигойци, патерини, квакери, торбеши и др. Това плаши църквата както у нас, така и в Европа, и със съвместни усилия на католицизма, започват масови преследвания и унищожение на Богомилството.

 

Историческите документи показват, че именно богомилите са създателите на първите училища в Европа. Тяхно дело са болниците, домовете за сираци, домовете за хора с недъзи, гражданското общество, развиват ботаниката, занаятите, пеенето, музиката, растениевъдството. Те инициират Ренесанса на цяла Европа.

 

Програмата на събитието и допълнителни материали можете да видите на интернет страницата http://videlei.com/