Вицепрезидентът в Поморие за празника на 200-годишен храм
Вицепрезидентът в Поморие за празника на 200-годишен храм / netinfo

В деня на големия християнски празник „Преображение Господне" Поморие отбелязва още едно важно тържество на вярата - 250 години от съществуването на най-стария православен храм, действащ по българското Черноморие.
Вицепрезидентът Маргарита Попова пристигна в Поморие, за да бъде патрон на тържественото събитие.
Честванията по случай 250-годишнината от освещаването на църквата „Преображение Господне" започнаха в навечерието на храмовия празник с литийно шествие и впечатляващ юбилеен спектакъл в залата на НЧ „Просвета 1888".
„Няма нищо по-свято от това, на което ни учи вярата - любов към ближния и уважение към църквата, читалището и училището. Това е животът ни и дава усещане за духовен покрив, а в Поморие, то се чувства особено силно. Където и да стъпнем в този град, ние вървим върху историята - нашата, древната, славната, православната" - така вицепрезидентът приветства присъстващите.
Вицепрезидентът Маргарита Попова не скри своите дълбоки симпатии към Поморие и на проведената работна среща с кмета Иван Алексиев обсъди нови възможности за популяризиране на културно-историческото наследство на града.
Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Йоаникий отслужи архиерейска света литургия в присъствието на Вицепрезидентът на Република България, Кметът на Община Поморие, дарители на храма, църковни настоятели и стотици миряни.