Десетки посетители на търга събраха 4 200 лева
Десетки посетители на търга събраха 4 200 лева / netinfo
Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ направи важна стъпка към идеята за ремонт на легендарното пано на фасадата на училището, изобразяващо неговия патрон майстор Кольо Фичето.

Това стана на благотворителна изложба с рисунки, скици, графики и други изделия, направени от ученици. Един от експонатите беше картина на бургаския художник Красимир Зинин, бивш възпитаник на средното училище. Гости на търга бяха и други като него – областният управител Вълчо Чолаков, бившият депутат Костадин Марков, бизнесмени и граждани.

Събраните пари са 4 350 лева. 2 000 лева предостави Камарата на строителите в града. Преди това са събрани малко над 2 000 лева. Директорът на Строителния техникум инженер Даниела Симеонова обяви за Дарик, че е напълно убедена, че реставрацията на паното ще започне най-късно в началото на май.
Кампанията започна преди месец.

Необходими са 15 000 лева. Възстановителните работи включват наемане на скеле, измиване с пароструйка на оригиналната част, премахване на унищожените участъци и възстановяване на оригиналния контур по архивни снимки.

Средства се събират и по банков път: 

Дарение за  реставрация на фасадно пано
Общинска банка АД – Бургас
IBAN: BG62SOMB91303123995500
BIC SOMBBGSF 
Титуляр: ПГСАГ "Кольо Фичето"