/ БГНЕС

Лидерът на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти” Валери Симеонов не е дискриминирал ромската общност и конкретно един неин представител с изказването си, че част от ромите са се превърнали в „нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки“.

2014: Поредно нападение над екип на Спешна помощ

Това реши окончателно тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Решението на съда е под № 636 от 15 януари 2019 г. ВАС отменя и първоначално наложената на Валери Симеонов глоба от 1000 лева. В своя реч в Народното събрание на 17 декември 2014 година Валери Симеонов употреби тези думи, описвайки случаите на нападения над екипи на Спешна помощ и малолетни в настояването на предприемане на мерки срещу това.

По повод на тази реч Асен Асенов подаде жалба в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), с твърдение, че Валери Симеонов е осъществил дискриминация спрямо цялата ромска общност и конкретно срещу него. Тогава КЗД наложи 1000 лева глоба на Симеонов и му предписа в бъдеще да се въздържа от изявления, които засягат честта и достойнството на личността по признак „етническо положение“. Решение, потвърдено от Административния съд в Бургас (БАС).

2015: Отново нападение срещу екип на Спешна помощ

Сега с решението си ВАС отменя решението на БАС и КЗД. Върховните съдии посочват, че изказването на Валери Симеонов не е насочено към конкретно лице, в случая Асенов, и затова доброто име на ромския представител и неговите права не са накърнени. По думите на съдиите мнението на Симеонов не подкопава устоите на демократичния режим и не цели разпалване на вражда, ненавист или омраза и това е видно от цялото му изказване.