Ваклин Стойновски: Всяко бургаско семейство вече дължи 1080 лв
Ваклин Стойновски: Всяко бургаско семейство вече дължи 1080 лв / Дарикнюз
Ваклин Стойновски: Всяко бургаско семейство вече дължи 1080 лв
44579
Ваклин Стойновски: Всяко бургаско семейство вече дължи 1080 лв
  • Ваклин Стойновски: Всяко бургаско семейство вече дължи 1080 лв

Абсолютно всяко едно семейство от община Бургас вече е задлъжняло към различни банки със сумата от 1080 лв. С решения на мнозинството в общинския съвет бургазлии са били натоварени с тези задължения, за да се обезпечи съфинансиране на различни европроекти.

Данните за тези дългове бяха обявени от кандидата за кмет Ваклин Стойновски.

Според него Бургас е изправен пред ново увеличения на своята задлъжнялост заради предстоящото теглене на пореден заем, този път в размер на 22 млн. лв.

Стойновски очаква от всички регистрирани за изборите партии и кандидати за кметове становище „за” или „против” този заем.

 

В интервю за Дарик той разкри в детайли своята теза.

 

Използвам момента, когато все още можем да работим като хора, имащи влияние върху сегашните решения на администрацията да попитам администрацията с какви заеми влезе в това управление и с какви заеми издава община Бургас? С колко повече задлъжня всеки обикновен бургазлия, без да е направим това решение, а това решение му е било наложено от сегашния общински съвет. И също така припомням, че преди 7-8 месеца искаха да прокарат още един заем за 22 млн. лв?                       Това е непосилно за нас бургазлии и аз сега отправям въпрос към всички съперници в тази надпревара, тъй като аз съм се регистрирал като кандидат кмет, скоро ще се регистрират и те. Няма да могат да избягат от публични диспути, няма да избягат от дебат и и аз ги питам в следващия мандат какво е тяхното отношение към един 22 млн. лв нов заем за Бургас.

Сумарно имате ли представа колко достигнаха заемите преди последния от 22 млн. лв?

Някъде около април месец казах на бургазлии, че в момента администрацията вече е взела на името на всеки, не на всеки, а на всяко семейство заем от 1080 лв. Бургазлии, когато се приберете вкъщи и гледате своите финанси, ако онзи ден не сте си купили гардероб, защото е трябвало да изтеглите заем, спомнете си, че администрацията на град Бургас, подкрепена от този общински съвет, ви гласува на ваш гръб по 1080 лв. заеми в този мандат, които ще се връщат в следващите години заедно с лихвите.

Естествено за всичко, което се случва в Бургас, отнякъде трябва да се плаща. Много е добро, че се използват европейските фондове. Беше добре в някаква степен да се взимат заеми, за да може градът ни да потръгне...

...но точно това е идеята на администрацията. Тези заеми са съфинансиране на европейски проекти, чието действие вие сам определяте като добро...

Не е точно така. Необходим ли ни беше, т.н „маймунарник” в Маринка, необходим ли ни беше планетариум точно по време на най-голямата криза. Ако се спестят тези пари, те могат да бъдат дадени като съфинансиране и да се изтегли по-малък заем. Просто има една мания в тази администрация, за да се открива обект след обект предизборно. Всъщност, в крайна сметка бургазлии платиха предизборната програма на сегашия кмет, за да се кандидатира отново.

Имаше ли достатъчно ресурси община Бургас да съфинансира сама без заеми част от тези проекти?

Не само, че има. Община Бургас може и е длъжна да направи така, че в следващия мандат, защото е необходим проектът за градски транспорт, никога не съм казвал да се откажем от този проект, за да не взимаме заем...казвам, нека поне половината пари да ги извадим от собствен ресурс.

Община Бургас има много резерви. Община Бургас може да направи много за своите граждани, да им отвори работни места и докато прави това, да им спечели пари, които да вложи в тези проекти.

И точно затова е предизборната напревара. Всеки да предложи решения на бургазлии и наесен те ще избират.

Ако изберат едни, ги чакат 22 млн. лв. заеми. Ако изберат други, визирам и себе си в това число, ако подкрепят общинските съветници, които аз им предложа, ще имат една община, в която се живее на социално поносима цена.

Смятате ли ,че бюджетът на община Бургас покрива ресурсите и възможностите на общината или би могъл да е още по-голям?

Аз приветствам част от нещата, които се извърршиха през последните четири години. Едно от тях е, че бюджетът беше постоянно увеличаван. Бургас е град с възможности, Бургас заслужава това, което се случва в момента в общината. За много от тези решения съм гласувал „за”, гласувал съм „против” неразумното харчене на пари. Извънредно много заеми, наколко проекта без логика и визия за възвръщаемост, но на вашия въпрос.

Трябва ли да расте бюджетът, да трябва да расте. Както всеки един от нас иска неговото семейство да се разраства, неговият бизнес да се разраства, така и градът, който обичаме и в който живеем, заслужава по-голям бюджет.

 

Постоянно казвате , че се гради, но на каква цена. Това ли е нещо като мото на кампанията ви. Постоянно ли ще задавате този въпрос „На каква цена се случи това?”

Аз имах възможност да направя доста дълга кампания. От септември месец се отчитам пред бургазлии как съм работил за тях през последните три години и какво различно им предлагам . По време на тази дълга кампания успях да покажа всички грешки на сегашното управление. Нямам намерение в същинската кампания през следващия месец и половина да показвам грешките на противниците си. Те си имат лозунг и той е „Градим Бургас” Вярно е, че в града много се случи, но забравят, че не са го правили само те, а с усилията на всички политически сили в общинския съвет. Но това, което е деструктивно при тях, е въпросът, който поставяте.

„Градихме Бургас, но на каква цена”, защото в крайна сметка съм убеден, че бургазлии искат да имат в своя дом най-добрия теракот, най-добрата вградена кухня, спалня или баня, но отиват ли да теглят заем? Смятам, че там някъде има една граница, която не трябва да се прекрачва. Затова казвам „добри неща, но на каква цена”

Да разбирам ли ,че вие категорично сте против този заем от 22 млн. лв. и ще направите всичко възможно той да не се случи в този мандат и в следващия?

В този мандат аз успях да предотвратя Бургас да бъде загробен с още 22 млн. лв. заем. За мен е гордост, че сега на избори отивам пред бургазлии със същата формация „Ваклин Стойновски за Бургас”и с възможността да отчета какво съм направил, а не само да излизам с някакви обещания. И едно от нещата, които постигнах за тях е, че успях да спестя тези 22 млн. лв. заем в този мандта.

За следващия мандат нека сме наясно. Тези 22 млн. лв представляват съфинансиране на община Бургас за един много важен проект. 131 млн. лв. градски транспорт.

Не смятайте, че са толкова големи успехите на ГЕРБ в усвояването на еврофондовете. Досега са усвоени 182 млн., а е провален един за 131 млн. лв. Този проект беше провален заради административна грешка на ГЕРБ.

И сега говорим, че тези 22 млн. лв. са необходими, за да се осъществи след поправката на тази грешка този важен за общината проект.

Следователно тези пари трябва да бъдат намерени. Казвам, че решението е по средата. Да намерим 10 млн. лв. свои средства на община Бургас. Имам решение за това. Естествено ще се наложи някъкъв заем, дотук ни докараха нашите сегашни управляващи, че без заем няма да може. А без проект за модерен градски транспорт, не мога да си представя модерен Бургас.