Организатори и участници в "Дни на Амелия Еърхарт"
Организатори и участници в "Дни на Амелия Еърхарт" / netinfo
Образователен порект на местния Зонта клуб събира любознателните в шест работилници за природни науки с водещи преподаватели
Шест работилници за природни науки в Механотехникума събраха любознателните деца от Бургас и региона в „Дни на Амелия Еърхарт“. Проектът „Предприемачество, чрез наука за момичета“ е на Зонта клуб – Бургас,  във връзка със 100- годишнината на организацията. Той обединява момичета от 7 училища, които в следващите 2 дни могат да наблюдават и да участват в различни научни опити в областта на физиката, химията, биологията, астрономията, роботика, електроника. Работилниците ще бъдат водени от известни специалисти в областта на природните науки от Софийския университет.

Дамите от Зонта
netinfo


„Този проект е за застъпничество, равенство на половете и ненасилие в училище. Кръстен е „Дни на Амелия Еърхарт“, най-известната зонтянка, имаща куража да прекоси сама със самолет Атлантическия океан. Дано, чрез реализацията му, в Бургас да се роди следващата Амелия. Може да се каже, че с него правим поредното дарение в името на образованието на младите момичета. Бургаският клуб - единствен от клубовете ни в страната, раздава най-много стипендии. През настоящата зонта-година около 20 хил. лв. ще бъдат вложени в млади таланти в областите наука, изкуство и спорт“, каза президентът на клуба в Бургас Петя Великова.

Петя Великова
netinfo


Домакин е Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, по инициатива на директора - Роза Желева. Освен с база, училището участва и с момчета- доброволци. Те ще помагат на преподавателите и на момичета в лабораториите. „С този проект София вече е в Бургас. Наше задължение е да подкрепяме такива страхотни инициативи, които целят да мотивират и поощрят младите хора“.

Младежите-доброволци от Механото
netinfo

Яна Генчева
netinfo


Като активна зонтианка, човек на науката и зам.- областен управител, проф. Севдалина Турманова, е категорична, че това първо събитие няма да бъде последно, а ще стане традиция и част от образователните политики в региона, съвместно с Регионалния инспекторат на МОН в града. „Надявам се, че реализацията на този проект да провокира в децата любознателност и те направят правилния избор за своята професия, кариера и бъдеще. Посланието, което Зонта отправя, чрез него към младите е, те да имат смелост да осъществяват мечтите си, да развиват творчеството в себе си, предприемаческия дух, научните изследвания и да бъдат активни граждани на обществото“, каза проф. Турманова.

Зонта
netinfo


Събитието се осъществява чрез "Университет за деца" и се подкрепя от Регионалния инспекторат на МОН в Бургас, чийто директор инж. Виолета Илиева присъства на откриването. Яна Генчева, директор на Комитета за чествана на 100-години Зонта за Дистрикт 30, пристигна, заедно с дъщеря си, която също участва в работилниците.