/ iStock/Getty Images
В Бургас започва строителство на Планетариум, който ще се намира в зоната на пристанището. Той ще бъде разположен пред входа на Морска гара, и ще представлява сферична метална конструкция с модерен архитектурен дизайн. Там децата ще получават знания по астрономия, физика и изобщо в сферата на точните науки. Със специфичната си форма бургаският Планетариум ще прилича на този в Бристол и на популярното в цял свят бобено зърно в Чикаго. Това съобщиха от пресслужбата на Община Бургас.

Очаква се и доставката и на специализирано оборудване от висок клас за прожекции на мултимедийни програми.

Залата ще бъде с капацитет от 50 места, разположени около центъра на 8-метровия прожекционен купол. Специално разработени научни и софтуерни програми ще позволяват прожектиране на картинни изображения на Вселената в реално време, обясниха от общината.

Планетариумът ще предоставя възможност за организиране на групови посещения и провеждане на изнесени часове по география, физика и астрономия на учениците от Бургас и региона. Срокът за изграждането му е 180 календарни дни, а възложител е Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура".

Очаква се скоро в зоната на пристанището в Бургас да бъде открит Детският научен център, който е разположен на 1-ия и 2-рия етаж в сградата на Морска гара.
БТА