/ ВМА
В Бургас за първи път ще бъде изграден Център по трансфузионна хематология за нуждите на областта. Това ще се случи със средства, отпуснати от Народното събраниe като част от бюджета за следващата година, съобщиха от Областна администрация - Бургас. 

Отпуснатите средства са в размер на 5 млн. лв. С тях ще се осъществи първият етап, който предвижда строеж на сграда. 

Припомняме, че такъв център досега никога не е имало, а местните власти и ръководства на болниците през годините многократно са отправяли искания за изграждането му до отговорните институции.

През ноември тази година всички болници в региона заявиха на среща при областния управител, че нуждата от Център по трансфузионна хематология в Бургас вече е критична. След нея до Министерството на здравеопазването бяха изпратени аргументирани предложения и в началото на декември на тяхна база здравното министерство реши да бъде създаден кръвен център в Бургас. 

Създаването на такъв център в Област Бургас ще улесни кръводарителите и чакащите за кръвопреливане, ще подпомогне по-бързата обработка на кръвта, достигането ѝ до нуждаещите се, както и изготвянето на кръвни продукти, каквито в момента не могат да се правят тук, коментират от областната администрация и допълват, че след строежа предстои да бъде осигурено и финансиране за оборудването на новия Център по трансфузионна хематология.
Мая Стефанова/БТА