Условията за саниране се облекчават
Условията за саниране се облекчават / Дарик Варна

С постановление на Министерския съвет са приети облекчения в условията за участие в Програмата за енергийна ефективност. Отпада изискването само цяла сграда да кандидатства, допускат се отделни свързани блок-секции, неотдалечени една от друга, образуващи общ архитектурен ансамбъл.

По изключение, при невъзможност за участие на цялата група и по преценка на Общината, може да бъдат допуснати минимум половината от свързаните секции или сгради. Те трябва да покриват изискването за минимум 36 самостоятелни обекта и да са последователно разположени.

Допуска се участие в програмата на сграда, ако не са представени документи за осигуряване на достъп до всички самостоятелни обекти. Изключението може да се прилага за не повече от 5 % от самостоятелните обекти. 

По изключение и по преценка на Общината, през 2015 година могат да бъдат одобрявани за обновяване и сгради с минимум 32 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, които са построени преди 1975 година и са с доказани конструктивни проблеми.

С оглед на направените изменения има три нови приложения по Програмата, които могат да бъдат открити на интернет страницата на Община Бургас. Всеки желаещ може да получи информация в своята териториална дирекция или в Центъра за административни услуги в Общината.