Уникална изложба дава старт на тридневни празници в Сунгурларе
Уникална изложба дава старт на тридневни празници в Сунгурларе / снимка, архив

Много изкуство, културни събития, уникална сбирка и изложба на кораби в най-новия Експозиционен център по корабомоделизъм са само част от събития, които съпътстват тази година празника на град Сунгурларе, който се отбелязва на 3 септември.

Експозиционният център по корабомоделизъм беше открит официално днес следобед с уникалната зложба на Сава Михайлов. "Това е събитие, с което много малко общини биха се похвалили. Творци като г-н Михайлов, имат рядката привилегия, да оставят след себе си видима диря. И затова съм горда, че имам честта да открия този експозиционен център по корабомоделизъм - видима диря, послание за нас, за нашите деца, внуци и правнуци", каза при откриването заместник-кметът на Община Сунгурларе г-жа Диана Гурева.
Сава Михайлов е роден в Сунгурларе, но е гражданин на света, специализирал е в най-големите европейски градове, но най-голямата му кауза остават децата. Работи, като учител, директор, училищен инспектор, началник на отдел „Народна просвета". Занимава се с извънкласна дейност по корабомоделизъм, ракетомоделизъм, архитектурен моделизъм, интарзия, резбарство, пластики, работа с природни материали, конструиране и проектиране, макетиране и много други дейности. През неговата школа в града ежегодно минават средно по 60 деца.
Избран е за първи председател на Съвета за изкуство и култура и организира богата културна програма.Организатор е на десетки арт събития, а също толкова са и отличията, титлите и наградите му.
"Тази експозиция е „израз на признанието на сунгурларската бщественост, към досегашната му работа и неговия талант и във връзка с навършените 85 години от рождението му и 55 години творческа дейност", каза още при откриването на събитието г-жа Диана Гурева.
По-късно празниците в града продължиха с откриването на изложба с автентични престилки.
А по-късно днес ще бъде открита и изложбата на една чужда гражданка избрала да живее в Сунгурларе, именно това място я вдъхновява към изкуството и живопистта.