/ Община Бургас
Ученици от българското училище „Христо Ботев“ в Братислава са на посещение в Бургас от 19 до 26 юни. Децата от 5 и 6 клас, придружени от директора на учебното заведение Павлина Ценова и свои преподаватели, гостуваха днес на кмета Димитър Николов.

Община Бургас

На срещата присъстваха още зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева и композиторът Стефан Диомов, който е поел ангажимент до началото на септември да напише химн на училището в словашката столица.

50 нови стълба осветяват велолеята от Капаните до Солниците (СНИМКИ)

Учениците, повечето от които са словачета и не са с български произход, но родителите им са избрали децата им да учат на български език и да се доближат до българската история и култура, поздравиха кмета Николов и Стефан Диомов с песни на маестрото и стихове на поетесата Петя Дубарова на перфектен български език.

По време на престоя си в Бургас, учениците и ръководителите им ще посетят още училище „Братя Миладинови“, Туристически комплекс „Акве Калиде“, остров Света Анастасия и забележителности в Несебър.

Община Бургас

Посещението на децата е част от сключеното миналата година споразумение за обмен на ученически практики и инициативи за сътрудничество в областта на образованието и туризма между Бургас и Братислава.

Българското училище "Христо Ботев" в Братислава миналата година празнува 70-годишен юбилей. В него учат 120 деца, като финансирането на дейността му се осъществява от словашката държава и българското министерство на образованието.

Голяма част от учениците искат да продължат образованието си в България. Завършилите българското училище в Братислава получават две дипломи - българска и словашка, и владеят перфектен български език. Те се обучават от 4 словашки и 20 български учители, двама от които са бургазлии.