Ученици-дилъри в ареста за продажби в двора
Ученици-дилъри в ареста за продажби в двора / pixabay

Четири момчета на възраст 16-18 години се озоваха в полицейския арест, след като бяха хванати с дрога в Бургас. В момента в областта тече масирана акция срещу разпространението на наркотици около училищата, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
Пред бл. 53 в к/с „Изгрев" са задържани двама. 18-годишно момче, ученик от професионална гимназия е задържан до вх. 7 на жилищния блок. В него са открити около 2 грама канабис. Момчето е задържано рано сутринта, когато е тръгвало за училище. То е познайник на полицията. Малко по-късно до съседния, 8-ми вход е арестуван още един тийнейджър.
В него са открити две топчета с канабис. В дома му пък полицаите са намерили още около 5 гр. марихуана. Заради марихуана са задържани още две момчета от Бургас. и срещу четиримата са образувани бързи полицейски производства. От полицията уточниха, че акцията ще продължи и в следващите дни, като приоритетно ще се работи около учебните заведения.
„Наркоразпространението е приоритет на цялото ръководство на Областната дирекция и на всяко едно Районно управление. Това е вид латентно престъпление. То е скрито и разкриването на такъв вид престъпление изцяло зависи от активността на полицейските служители. Ако активността на полицаите е по-висока, респективно се увеличават случаите на констатация на притежание и разпространение на наркотични вещества", коментира директорът на ОД на МВР старши комисар Калоян Калоянов.
Според него противодействието на наркоразпространението трябва да бъде ангажимент на всички институции, НПО, училищата, семействата, изобщо на цялото общество.