Ученическите столове в Бургас в окаяно състояние
Ученическите столове в Бургас в окаяно състояние / DarikNews

Ученическите столове в Бургас се намират в окаяно състояние-това стана ясно по време на кръгла маса на тема “Рационално ученическо хранене” организирана по инициатива на общинския съветник Димитър Людиев. На дискусията присъстваха  директори , родители, представители на бизнеса , РИОКОЗ и зам.кмета по образование в общината Йорданка Ананиева.

Базата в момента не отговаря на изискванията на наредба 26 на МЗ за рационално и здравословно ученическо хранене  е констатацията на хигиенните инспектори. Проверка на РИОКОЗ и община Бургас през декември установява крайно лошото състояние на училищните столове. От 22 бази на територията на Бургас, едва 11 имат регистрация като обекти за хранене в инспекцията и там се приготвят закуска и обед. В останалите единствено се раздават сандвичите от програмата “Топло мляко и закуска” или  почти не се използват.

Изкъртена дограма или липса на такава, течове в санитарните възли и по инсталациите, нарушения във вентилационните системи, неизправна кухнеска техника, открити канализационни и електрически съоръжения, амортизирани работни повърхности са част от нередностите в учебната база.

 В момента столовете се отдават под наем от общината и парите би трябвало да се реинвестират в подръжката на базите, смятат директори. Според редставители на бизнеса обаче, е крайно неизгодно наемането на такъв обект защото почти 4 месеца се работи на загуба. Директори и родители се обединиха около идеята за единна общинска програма за решаване на проблема със състоянието на учениските столове и оттам проблема със здравословното хранене на децата . За обновяване на базите могат да се търсят и евпропейски пари, беше съветът на зам .-кмета по образование Йорданка Ананиева.

След като базите са изоставени учениците  търсят храна отвън и консумират основно чипс, кроасани, вафли, снакс което води до промяна на детското разбиране на здравословно хранене – коментираха участници в дискусията.