Ученическите карти за автобуси със старите цени
Ученическите карти за автобуси със старите цени / netinfo

Картите за градския транспорт на учениците от общината ще останат без промяна в цените -това съобщи днес зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева. Карти с намаление могат да ползват всички ученици от 1 до 12 клас, като цената за една автобусна линия е 11 лева, а за две 13 лв. Учениците могат да си ги закупят още в началото на срока. Това ще става с представяне в Транспортна къща на лична карти или бележник от миналата година, докато бъдат подпечатани документите за новата.

Зам.-кметът по образование съобщи още, че  където е необходимо  вече се извършва освежаване на маркировката до училища и детски градини. Това се прави за да се осигури безопасен достъп на децата до учебните заведения в общината.

До 18 септември фирмите с интерес към ученическото хранене трябва да подадат документи в общината. В най-кратът срок след това, комисия ще избере фирмите, които ще обслужвата столовото хранене и закуските на бургаските ученици. Все още не е ясно дали на децата ще се предлага храна по програмата на социалното министерство „Топло мляко и закуска”.

Учебната година в общината започва без нито едно закрито училище , няма и слети класове-каза Ананиева. Учебните заведения с по-малък брой възпитаници ще се дофинасират от общината .Финансова помощ ще имат училищата в селата Банево, Ветрен, Българово, Равнец, м.с Черно Море и квартал Сарафово, както и бургаското училище със сурдопаралелки „П.К.Яворов”

Новата учебна година ще бъде открита в 9 часа във всички бургаски училища, съгласно заповедта на министъра на образованието Даниел Вълчев. Общината вече е предоставила график за смените на учениците, който е съгласуван с директорите на учебните заведение.

По данни на службата ГРАО 2001 година в Бургас са родени 1914 деца. От РИ на МОН обаче, нямат точна статистика за броя на първокласниците. Тя щяла да стане ясна след 15 септември , когато се попълнят и списъците с учениците. Обичайна била практиката много семейства да записват децата си в две училища.

“Ще направим така, че всички деца от езиковите гимнаназии да имат достъп до максимален брой часове в занималнята”. Така зам.-кмета Ананиева коментира фактът ,че родители на деца от езиковите гимназии се обявиха против почасовото заплащане в занималнята. ”Наясно сме, че в подготвителните класове в езиковите учила , допълните часове са особено важни. Те обаче не са задължителни. Но не са и външи услуги, които училището предоставя на допълнително на учениците и които да са платени– коментираха от отдел „Образование”.