Тюркоаз за щастие и аквамарин за късмет в мартеници на Природонаучния музей
Тюркоаз за щастие и аквамарин за късмет в мартеници на Природонаучния музей / Природонаучен музей - Бургас
Тюркоаз за щастие и аквамарин за късмет в мартеници на Природонаучния музей
50159
Тюркоаз за щастие и аквамарин за късмет в мартеници на Природонаучния музей
  • Тюркоаз за щастие и аквамарин за късмет в мартеници на Природонаучния музей

Мартеницата, като символ за здраве и енергията на минералите, това съчетават в красиви творения музейните работници от Природонаучната експозиция в Бургас.

Над 100 мартенички, само за седмица, вече са продадени. „Наши украшения с камъни, бял и червен конец пътуват и за Германия, Италия и Австрия", това сподели за Дарик уредникът Божана Рибарова. При направата са използвани розов кварц, коралит, тигрово око, соколово око, различни разновидности на ахата и много други.

Планинският кристал е за чистота и здраве; аквамаринът носи късмет, дава смелост и спокойствие, тюркоазът е камък на щастието и благополучието и т.н. Някои избират камъните според зодиакалния си знак, а други са пленени от самото им излъчване, коментират от музея.

Цената на мартеничката е 50 стотинки, събраните средства ще се ползват за нуждите на музея. Тази година ще бъдат отбелязани и 100 години музейно дело в Бургас.
Предлагат се още и украшения /обици, висулки и др./ направени от минерали, които могат да се използват като оригинален подарък. Всичко това може да се види и купи в сградата на ул "Фотинов" № 30.

чуйте още Божана Рибарова, уредник в музея, в звуковия файл: