Тръгнаха проверки за опасни падащи дървета
Тръгнаха проверки за опасни падащи дървета / netinfo

Община Бургас извършва проверка на стари дървета по улица "Калоян", за да се установи какво е тяхното състояние. Служители от отдел "Озеленяване" премахнаха там липа. Тя се намираше на улица "Калоян" 47. Сигналът е подаден на дежурния телефон в администрацията от граждани, които забелязали, че дървото е силно наклонено.
Експертите са реагирали веднага, което е предотвратило евентуален инцидент при падане на дървото. В акцията са участвали представители на Гражданска защита, полицията и фирмата, която се грижи за зелените площи в централната част на града.
Отстраняването на старата липа се е наложило заради силно изгнилата основа на стъблото. Тя трудно е издържала тежестта на короната и е било въпрос на време дървото да падне при вятър.
Подрязване на короните на младите дървета ще бъде извършено на улица "Калоян". Това също ще наложи временна организация на паркирането и движението. Затрудненията за трафика ще бъдат краткотрайни. Повече от 200 млади дървета на улица "Цар Симеон" ще получат през следващите дни необходимите грижи за правилното им развитие. Служители от отдел "Озеленяване" на Община Бургас ще извършат подрязване на клоните им, за да бъдат оформени техните корони. За извършването на резитбата ще бъде използвана автовишка, което от своя страна ще наложи някои от местата за паркиране да бъдат свободни. В районите, където предстои да се подрязват клоните на дърветата, ще бъдат поставяни предупредителни бележки. Служители на общинска полиция ще помагат на водачите при организацията на движението и паркирането в зоните, където ще работят озеленителите. Призивът към шофьорите е да спазват техните указания.