Тримата отплават за нос Хорн на Димитровден
Тримата отплават за нос Хорн на Димитровден / Пресцентър

Точно на 26 октомври, Димитровден, от Поморие ще отплава за нос Хорн тричленната експедиция, водена от бургазлията капитан Кирил Киров. Останалите смели мъже са доктор Иван Моллов и Орлин Василев. Тяхната идея е да развеят на Хорн, наричан „Морския еверест” българското знаме. Заедно с националния флаг те ще носят знамената на Бургас и на Карлово.

Яхтата им е дълга 14,20 метра. Вече са осигурени необходимите продукти и оборудване за плаването, което ще продължи между 6 и 8 месеца. Дължината на маршрута е 19 000 морски мили. По своя път Киров, Моллов и Василев ще спрат в Малта, Испания, Канарските острови, Бразилия, Аржентина. Капитан Киров заяви, че приключението не гони никакви рекорди.

Както вече знаете, пътуването може да бъде наблюдавано на интернет страницата www.moreplavateli.com, както и на  Фейсбук страницата на събитието: https://www.facebook.com/horn2014?fref=ts. Два пъти на ден там ще бъдат публикувани текущи снимки и новини как протича експедицията. След завръщането на екипажа ще бъде подготвена фотоизложба в Бургас, представяща плаването.